Jdi na obsah Jdi na menu
 


První hodiny vypadaly jako hodiny lezení po ledu

30. 3. 2011

 

24.3.2011 Strakonický deník

http://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/st_20110328_krasobrusleni.html

První hodiny vypadaly jako hodiny lezení po ledu

Strakonice – Nápad založit krasobruslařský oddíl ve Strakonicích vznikl v hlavě Luboše Parkose po narození jeho druhé dcery Marušky.


reklama


 

„Jako odchovanec a dlouholetý trenér ledního hokeje jsem přemýšlel, jak své dcery vést ke sportu co nejblíže zimnímu stadionu. Zkusil jsem tedy zkontaktovat trenérky, vyhlásil nábor pro děti se zájmem krasobruslit a když obojí vyšlo, byl klub v roce 2009 založen,“ uvádí Luboš Parkos.

Zájem o krasobruslení byl od počátku překvapivě obrovský, a to i v porovnání s takovými městy jako jsou České Budějovice. Krasobruslařský kroužek je od začátku veden jako součást hokejového klubu HC Strakonice, což umožňovalo ihned čerpat výhody s tím spojené, jako například příspěvek města na nájem ledové plochy a podobně.

V současné době se počet závodníků ustálil na dvaadvaceti, a to jedenadvaceti dívkách a jednom chlapci. „Mnohé děti neuměly vůbec bruslit a první hodiny vypadaly jako hodiny lezení po ledu. Ale zkušenosti, vytrvalost a ochota trenérek Ivety Bidařové i Ivany Andrejičové udělaly své a dnes děti reprezentují Strakonice už i na závodech po celé České republice,“ pokračuje Parkos. Děti v průběhu hlavní sezóny, což je od srpna do dubna, trénují třikrát týdně na ledě a jednou v tělocvičně, kde probíhá baletní příprava a jiné pohybové a koordinační cvičení. V rámci letní přípravy se děti schází třikrát týdně. Samozřejmostí je týdenní soustředění, většinou v průběhu srpna, kde mají naordinován minimálně dvoufázový trénink na ledě plus tělocvičnu.

Od letošní sezony se některé dívky pravidelně zúčastňují závodů, a i když je strakonický krasobruslařský oddíl stále v plenkách, tak se mu podařilo ujít kus cesty a může se pochlubit nejen několika stříbrnými a bronzovými trofejemi, ale nechybí mu ani trofeje zlaté. „Na to, že děti bruslí rok a půl, je to velký úspěch,“ konstatuje Parkos.

Za velikou naději považuje trenérka Iveta Bidařová šestiletou Editu Horňákovou. Bidařová měla ve svých rukou i takové svěřence jako Tomáše Vernera nebo svého syna Petra Bidaře. Oba dva nás nyní velmi úspěšně reprezentují ve světě. Poslední závod letošní sezony čeká oddíl v pátek 1. dubna na českobudějovickém ledě.

Za zmínku určitě také stojí, že se oddíl aktivně podílí na organizaci Dětského dne na zimním stadionu nebo Vánočního maškarního karnevalu na ledě, ze kterého se již stala tradice. „Mezi další akce pod naší záštitou patří dva ročníky Vánočního krasobruslařského závodu, které měly velmi dobrý ohlas mezi dalšími kluby, a věříme, že závod bude mít stabilní místo v kalendáři každého mladého krasobruslaře a krasobruslařky,“ říká Parkos.

Mezi nejaktuálnější akce ale rozhodně patří první ročník ukázkového vystoupení pro mateřské školky a první stupeň základních škol, které se konalo dopoledne 16. března. Na vystoupení dorazilo více než 600 dětí se svými doprovody a společně dokázaly vytvořit fantastickou atmosféru. Na vystoupení byly k vidění volné jízdy jednotlivců, ale i skupinové bruslení, které se neslo v pohádkovém duchu tak, aby vystoupení potěšilo děti všech věkových kategorií. K vidění byli například Tom a Jerry, Včelí medvídci, Mach a Šebestová nebo Medvědí příběhy. Jako host se na tomto vystoupení představil také mladší syn trenérky Bidařové Martin Bidař, který je čerstvým mistrem České republiky ve své kategorii. Dětské publikum celé vystoupení odměnilo hlasitým aplausem i potleskem. „Byla to krásná odměna pro trenérky i děti z krasobruslení, ale i pro jejich rodiče na závěr letošní sezony. Další vystoupení je v plánu v prosinci,“ uzavírá Parkos.

Ideální věk pro zahájení trénování je mezi 5 – 8 lety a nejbližší nábor se předpokládá v průběhu září 2011. Bližší informace budou zveřejněny na internetových stránkách oddílu https://krasobruslenistrakonice.estranky.cz/.